Linki
menu      cass.serwis
menu      Kotlety rybne z ryby gotowanej
menu      kotlety mielone w czasie karmienia
menu      kotlety schabowe niepanierowane kalorie
menu      Kotlety rybne łosoś
menu      Kotlet devoille
menu      Kotlet soute
menu      Kotlet ministerski
  • rozklad mzk w koninie
  • numer 2820
  • pomocy slynny niebieski ekran smierci
  • montaz nagrzewnicy w clio 2
  • bm11
  • Fishing Simulator do sciagniecia
  • halal J arabski
  • accompagnatrici trans
  • Kalisz PTTK
  • cass.serwis

    Temat: Co na sniadanie?

    Kanapki (ser,szynka,pomidor,ogórek - nie kiszony) + herbata.
    hahahahahah, super, przynieś im jeszcze czerwonego wina, kotlety dewolaj, najlepiej weź ich do Sphinx`a...
    lol ludzie, oni jada pracować, a nie jeść...
    tak jak mówiłem chleb coś w słoiku i niech robią...
    najlepiej jakbyś postawił im tylko zgrzewe wody, to powinno im wystarczyć...

    Źródło: topranking.pl/911/co,na,sniadanie.php



    Temat: Przepis Na DANIE
    proszę

    Składniki:
    - pierś z kurczaka - tyle połówek ile gości
    - ser żółty
    - pieczarki
    - masło
    - przyprawy

    Jak przyrządzić?
    Połówkę piersi nacinamy nożem tak aby powstała nam kieszonka. Następnie "przewlekamy" ją na drugą stronę. Mięso narynujemy, przyprawy wedle uznania, ja proponuję sól, pieprz ;-), papryka ostra i słodka, oregano, czosnek granulowany, łyżka oleju. Mięsko powinno sobie tak leżeć... im dłuzej tym lepiej, najlepiej zrobić to dzień wcześniej i będzie pyszne. Po wyjęciu z marynaty wkładamy weń żółty ser, drobno posiekane pieczarku i masło, ile się zmieści tyle wkładać. Spinamy taką naszę kieszonkę drobiową wykałaczkami i możemy smażyć na masełku, nie panierujemy!

    Potrzebne przybory:
    Nóż i widelec

    Jak podawać?
    Z sosem czosnkowym i brązowym ryżem.

    Uwagi:
    Smacznego, nie może nie smakować

    Czas przygotowania:
    25 min + marynowanie


    Z tego co wiem kotlet szwajcarski to De Volaille (dewolaj) i to jest właśnie ten przepis. Jeśli De Volaille to nie to samo co kotlet szwajcarski no to sorry

    Źródło: topranking.pl/948/przepis,na,danie.php


    Temat: devolay?
    Monika Sawicka a ĂŠcrit :


    ...ale ten dewolaj i te kartofle... Apetyt odbiera...
    Pozdrawiam,


    Witaj, juz sama pisownia odbiera apytyt a co dopiero kotlet...
    Szkoda, bo danie jest bardzo smaczne choc troche skomplikowane,
    a ze do Torunia mi daleko, sam przygotuje. Zapraszam!


    Źródło: topranking.pl/1522/devolay.php


    Temat: devolay?


    Paul Urstein wrote:

    Monika Sawicka a ĂŠcrit :

    | ...ale ten dewolaj i te kartofle... Apetyt odbiera...
    | Pozdrawiam,

    Witaj, juz sama pisownia odbiera apytyt a co dopiero kotlet...
    Szkoda, bo danie jest bardzo smaczne choc troche skomplikowane,
    a ze do Torunia mi daleko, sam przygotuje. Zapraszam!


    Źródło: topranking.pl/1522/devolay.php


    Temat: Przepis na -Dewolaje z kremowym porem.
    Przepis na -Dewolaje z kremowym porem.
    Podaję przepis na przepyszne kotlety z piersi kurczaka ala dewolaj z porem kremowym. Pyszne do obiadu i na zimno.

    Składniki:
    Pierś z kurczaka ( ilość zależy od tego jak dużo chcemy zrobić kotletów) z jednej pojedynczej piersi wychodzi ok 3 kotletów.

    1-2 duże pory ( największe)
    1-2 serki kremowe bezsmakowe( śmietankowe) topione ( powinny być takie wyciskane w kształcie kiełbasek w folii,ale ewentualnie mogą być normalne, jak najbardziej miękkie).W ostateczności mogą być ze szczypiorkiem.
    bułka tarta
    2-3 jajka.
    sół , pieprz
    olej.

    WYKONANIE:
    Por pokroić w talarki i podsmażyć na patelni, lekko osolić. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Gdy już bedzie miękki dodać serki ,wymieszać i małą chwilkę jeszcze podusic
    tak aby serek dobrze się rozpuścił.

    Pierś przekroić na płasko tak aby wyszły trzy kotlety cienkie. Rozbić ,posolić i popieprzyć. Jajka rozbełtać ,a bułkę tartą nasypać na tależ. Na każdą pierś nakładać jak najwięcej się da farszu ,zawijać tak jak dewolaje i obtoczyć -jajko - bułka - jajko- bułka. Smażyć no rozgrzanym oleju. Podusić jeszcze trochę na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli zostanie farsz, można nim nafaszerować pieczarki. Jak najbardziej pieczarki wydrążyć nałożyć ww. farsz obtoczyć w jajku i bułce i upiec na patelni. Niebo w gębie:-).
    SMACZNEGO!!!!!!

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,93804987,93804987,Przepis_na_Dewolaje_z_kremowym_porem_.html


    Temat: TRUFLE co to za smak z czym mozna porównać.......!
    Co prawda są różne trufle (pochodzące z różnych regionów świata - o różnych
    walorach i cenach), choć dla osób, które nigdy nie miały z nimi do czynienia nie
    będzie to miało większego znaczenia.

    Przeciętne polskie podniebienie akceptuje dewolaj smażony na oleju rzepakowym i
    kotlet po hawajsku z brzoskwinią z puszki, a szczytem kulinarnego eksperymentu
    jest dla niego sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem. Zatem zastosowanie trufli
    przez gospodarza może spotkać się z całkowitym niezrozumieniem ze strony
    biesiadników. Mowa tu, raz jeszcze podkreślam, o średniostatystycznym polskim
    podniebieniu, ale tak czy owak jeśli zamierzasz dodać truflę, rób to z umiarem.
    Jeśli zaś jeszcze jej nie masz, a obawiasz się, czy wydatek się opłaci, spraw
    sobie najpierw buteleczkę oliwy truflowej, da Ci to niejaki przedsmak truflowych
    możliwości.

    Jadłem we Francji pasztet z truflami. Ponieważ przepadam za ostrymi zapachami i
    lubię wyraziste smaki, pasztet zapamiętałem jako wyborny.

    Jeśli jadłaś kiedyś takie przysmaki jak ser munster z niepasteryzowanego mleka,
    lubisz serki kozie, nie stronisz od baraniny, trufla powinna Ci zasmakować.
    Jeśli jednak wolisz twarożki Turek i pangę na parze, szkoda na truflę pieniędzy,
    zwłaszcza że to szalenie kosztowna przyprawa.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,99931279,99931279,TRUFLE_co_to_za_smak_z_czym_mozna_porownac_.html


    Temat: Dania PRL
    Dania barowe:
    - fasolka po bretońsku, ryba po grecku, śledź po japońsku, placek ziemniaczany
    po węgiersku, bułka z margaryną i serem

    Dania jarskie:
    - bukiet z jarzyn (ziemniaki i trzy rodzaje warzyw, najczęściej buraczki
    zasmażane, groszek z marchewką w brei, szpinak bez przypraw plus sadzone),
    mielony jajeczny (opcja: z ziemniaków, selera)


    "Lepszejsze" dania restauracyjne:
    - sznycel ministerski, bryzol z pieczarką (dużą), kotlet (sic!) pożarski,
    mielony mięsny, Desery:
    - sernik na zimno, andruty przekładane masą z margaryny, cukru i kakao, chleb z
    palmą i cukrem

    Schyłkowe dania PRL - powiew Zachodu, dostępne szeroko do dziś:
    - dewolaj z serem lub pieczarkami, schabowy po hawajsku (z plastrem ananasa z
    puszki), schabowy po szwajcarsku (z pieczarkami lub/i serem), zapiekanka z
    pieczarkami (w formie półbagietki z mielonym farszem i serem), frytki z
    keczupem, pizza z jajkiem i groszkiem/kiełbasą...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,84480394,84480394,Dania_PRL.html


    Temat: Wegetarianie, czy pociąga Was mięso?
    seth.destructor napisał:

    > Moim zdaniem próby formowania potraw z warzyw i owoców w kształt
    > potraw mięsnych (kotlety, parówki, itd.) też świadczy o jakiejś niby-
    > tęsknocie za mięsem.
    ........
    prezentowałes już tyle błędnych opinii na temat wegetarianizmu
    że to tylko wierzchołek gry lodowej

    nazywanie czegoś kotletem ( np. z soczewicy) nie ma nic wspólnego z "tęsknotą"
    za mięsem
    jadam tez np. flaki warzywno-sojowe

    mięso rzuciłem dawno dawno temu - natychmiast gdy dowiedziałem się że bez
    szkody dla zdrowia a nawet z pożytkiem moge się go pozbyć
    i nigdy nie miałem smaka na mięso

    żaden schabowy, dewolaj, pieczony jeleń czy cos podobnego nie budzi we mnie
    nic innego jak
    niesmak



    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,82166986,82166986,Wegetarianie_czy_pociaga_Was_mieso_.html


    Temat: Sami swoi -remake, czy ktos to sobie
    Niespecjalnie. Wystarczy, że ktoś dopuścił się zamachu na świętości w rodzaju
    "Miś" czy "Alternatywy 4".

    Reaktywacja "Samych..." byłaby - że kuchennym porównaniem się posłużę -
    odgrzewaniem przez jakiegoś złośliwego wielbiciela nouvelle cuisine porządnego,
    swojskiego sznycla wieprzowego, koniunkturalnie przerobionego na kotlet
    drobiowy, ugarnirowanego ślimakiem i sprzedanego w pakiecie z dodatkową porcją
    banalnego sushi pod pretensjonalną nazwą "dewolaj ozeskargo awek cru płazą e riz".

    Ble!

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14,51111623,51111623,Sami_swoi_remake_czy_ktos_to_sobie.html


    Temat: Światowcy przy stole :-)))
    To ja dokładam do kompletu kotlety de volaille. Równie kłopotliwe, co smaczne.
    Pojawiają się tu i ówdzie (nawet w menu niby-profesjonalnych jadłodajni) jako
    "dewolaje" lub - gdy autor wie, że dzwoni, ale nie wie, w którym kościele -
    "devolaye" lub "de volaie".

    I choć to niewiele ma wspólnego z gastronomią, natychmiast przypomniała mi się
    nieśmiertelna "lycra" ("lajkra", "laikra", "lajcra", "lykra").

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10102,75429255,75429255,Swiatowcy_przy_stole_.html


    Temat: Światowcy przy stole :-)))
    soffia75 napisała:

    > To ja dokładam do kompletu kotlety de volaille. Równie kłopotliwe,
    co smaczne.
    > Pojawiają się tu i ówdzie (nawet w menu niby-profesjonalnych
    jadłodajni) jako
    > "dewolaje" lub - gdy autor wie, że dzwoni, ale nie wie, w którym
    kościele -
    > "devolaye" lub "de volaie".

    Jeśli próbują pisać w oryginale, ale nie wiedzą jak, to obciach.
    Ale 'dewolajów' bym się nie czepiał - większość słów obcych z czasem
    zmienia pisownię na spolszczoną. Tę wersję notują już zresztą
    słowniki:
    sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2554925

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10102,75429255,75429255,Swiatowcy_przy_stole_.html


    Temat: Dziennik diety :)
    Witam !

    Co jem ? Różnie :) Najlepiej już poprzedniego dnia ustalić sobie jadłospis na
    dzień następny. Wtedy masz większe prawdopodobieństwo, że nie zjesz więcej niż
    potrzeba. Ja tak mam, że jak sobie nie ustalę to potem zdarza mi się podjadać
    (a to bułeczka, a to milky way a to cośtam).

    Na dzisiaj zaplanowałem :

    ŚNIADANIE :

    twarożek odtłuszczony 3% z wkrojoną to połówką pomidora. Do tego 4 kromki
    pieczywa wieloziarnistego Sonko.

    OBIAD :

    Kotlet dewolaj z piersi z kurczaka i pieczarkami w środku pieczony w piekarniku
    bez tłuszczu (żadna patelnia!!). Do tego połówka torebki kaszy + sałatka
    warzywna.

    KOLACJA

    Parówka drobiowa gotowana + łyżka keczupu. Dodatkowo bułka grahamka, bez masła.

    :)
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34636,31308307,31308307,Dziennik_diety_.html


    Temat: uwaga wątek kuchenny z założenia głupi i bez sensu
    Za "bezrefleksyjne pożeranie" powinnam się chyba obrazić, ale ja nie z tych
    obrażalskich to raz, u nas w domu panuje schemat opisany wyżej: pasje kuchenne
    posiada małżonek, więc prawdę prawisz to dwa, a na swoje usprawiedliwienie mam
    ponadto, że ja byłam już po spozyciu pewnej ilości alkoholu, więc
    bezrefleksyjność była usprawiedliwiona, a mąż jako kierowca nie pił:)))
    Wiadomo przecież powszechnie, że najlepszymi kucharzmi na świecie są mężczyźni.
    A dlaczego tak jest nie wiem. Mają to we krwi? Albo wieki gotowania w kółko i
    na okrągło zabiły w kobietach fantazje kulinarne? Hmmmmm....
    Dziś ja gotuję obiad, wyjątkowo, bo w niedziele zawsze gotuje mąż, ale że
    wyjechany, muszę spełnić powinność. I zgadnijcie, co dziś u nas na stole?
    Upragniony przez dzieciaki i najprostszy w obsłudze schabowy:)))))
    Nie wiem od ilu tygodni, a może miesięcy nie było u nas w niedzielę schabowego,
    bo to uwłacza kulinarnej godności mojego ślubnego. Nie macie pojęcia, jak
    dzieci się cieszą:)))
    A wczoraj były mielone indycze z buraczkami, palce lizać. Na usprawiedliwienie
    dodam, że mam wyjątkowo mięsożerne dzieci.
    Na koniec dodam, że moja córeczka przeczy naszym teoriom, bo lubi gotować, a
    jeszcze bardziej eksperymentować w kuchni. Kiedy miała usmażyć kotlety z
    piersi, zrobiła dewolaje, kiedy miała zjeść kurczaka z rosołu, zrobiła leczo,
    bo nie cierpi gotowanego drobiu i tak dalej. Julka jest naprawdę dobra i ma
    zadatki. Ciasta też tylko ona w domu piecze.
    P:)
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28749,34609480,34609480,uwaga_watek_kuchenny_z_zalozenia_glupi_i_bez_sensu.html


    Temat: UWAGA!!! IMPRA - informacje i lista osób
    właśnie, słuszna uwaga, towarzyszko, wariant 1 nie wyklucza wariantu 2!
    wszystkie głodomory będą mogły zapolować na grubszego zwierza, jeśli chodzi o
    takie jedzonko to nie będziemy robić urawniłowki i zamawiać dla wszystkich tego
    samego dewolaja ( czy kotlet po kijowsku i dewolaj to to samo?)

    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12252,10059215,10059215,UWAGA_IMPRA_informacje_i_lista_osob.html


    Temat: Podrywanie facetów
    > > czytaj "kotlety zawijane"
    >
    > dewolaje, Mojave, dewolaje!
    Ha!
    To się nazywa dobry marketing.
    Onegdaj NieMożka użyła egzotycznej nazwy "Kotlety Zawijane", która
    na mnie - mieszkańcu Pomorza zrobiła ogromne wrażenie i zapowiedź
    rychłych wrażeń kulinarnych i pokrewnych. A teraz? ( gdy ucichły już
    działa) okazuje się, że to były zwykłe, popularne również na Pomorzu
    dewolaje...

    Ehhh...

    eM.
    _____
    Najnowsze badania wykazują, że trzech na dziesięciu Polaków żyje w
    stresie... Pozostałych siedmiu - w Londynie.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23941,67727047,67727047,Podrywanie_facetow.html


    Temat: Z cyklu: lubię.
    1-50 które lubię
    Akceptuję wszystko pod warunkie,że nie na moim talerzu.
    Nie toleruję paru roślin. Ale za to pasjami żrę SZPINAK. Na masełku przysmażony
    na patelence. Mniam.
    prócz tego:
    2.Czekoladę
    3.Schabowy (jak nie ma żyłek)
    4.Perogi z kapustą
    5.Młodą Kapustę
    6.Fasokę szparagową zieloną(nie zółą) z bułką tartą
    7.Kalafior z bułką tartą
    8.Brokuły z bułką tartą
    9.Buraczki (pryrządzanie, patrz szpinak)
    10. Ośmiorniczki z parówek
    11. Berlinki z lodówki
    12.Kakao
    13.Czekoladę płynną z automatu
    14.Jajka sadzone
    15.Jajka na miękko
    16.Jajka na twardo
    17.Młode ziemniaczki z koperkiem
    18.Barszczyk z botwinką
    19.Barszczyk czerwony
    20.Żurek
    21.Spagetti pomidorowe
    22.Ser żółty
    23.Ser topiony
    24.Serek pleśniowy typu Brie
    25.Jogurt fantazja z takimi czekoladowmi fistaszkami
    26.Rosół z kury
    27.Zupa pieczarkowa
    28.Zupa pomidorowa
    29.Zupa ogórkowa
    30.Zupa jarzynowa
    31.Kotlety mielone(bez ryżu)
    32. Kanapki z mussem czekoladowym
    33.Kanapki z szyneczką i pomidokiem (bez soli ani pieprzu)
    34.Truskawki
    35.Czereśnie
    36.Śliwki
    37.Gruszki
    38.Manadrynki(w ilościach przemysłowych)
    39.Pomarańcze
    40.Knedle(np. z truskawkami :)
    41.Sernik
    42.Pączki
    43.Eklerki
    44.Napoleonki
    45.Kotlety z kurczaka (Dewolaje)
    46.Suflet domowej roboty
    47.Ryż gotowany podżerany w trakcie gotowania, posolony
    48.Herbata zielona
    49.herbata z dzikiej róży
    50.Mięta


    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,63,64940449,64940449,Z_cyklu_lubie_.html


    Temat: Grudziądz Kulinarny
    Pierogi były rzeczywiście zacne a i naleśniki niezłe. Czasami, kiedy moja mama
    nie gotowała obiadu (niezwykle rzadka sytuacja) chodziłem tam w latach 80-tych.
    Info dla osób spoza Grudziądza - dalej jest tam bar, niestety ostatni raz
    jadłem tam jakieś 2 lata temu. Poza pierogami można tam było wtedy dostać
    bardzo zacne zupy (ogórkowa, żurek, inne) a także klasyczne zestawy IV RP
    (dewolaje, kotlety pożarskie, frytki, surówki etc).
    Chyba się tam niedługo wybiorę, dziękuję za przypomnienie.
    Leniwe i inne pierogi mam zawsze na stanie w zamrażalniku, robię zawsze większą
    ilość i magazynuję na sytuacje alarmowe, gdy z żoną nie mamy czasu gotować.
    Ostatnio oprócz normalnego twarogu dodałem do ciasta serek homogenizowany
    (pomysł z forum Kuchnia) - ciekawy efekt, pieróg leniwy bardziej puszysty.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,225,30403349,30403349,Grudziadz_Kulinarny.html


    Design by flankerds.com